KOOKS

Cultural Capital of Europe 2018 - Leeuwarden, The Netherlands

February 2018 - February 2019

ADRIAAN REES

Changing installation about birth, life and death and the way we would like to raise our children. The title is taken from a song by David Bowie (Kooks, 1971). Plaster landscape as an earth line. The landscape shows the line between the upper world and the underworld and has a imaginary hole, where maybe or sometimes a connection can be made between these two worlds…

KOOKS 2

Leeuwarden, The Netherlands

February 2019 - June 2019

SAM REES

Op het belangrijkste plein van Leeuwarden, het Maaiveld, maakten Gijs Frieling en Adriaan Rees begin 2018 de installatie KOOKS. In een 12 meter lange etalage achter 3 grote vensters zien we wand- en glasschilderingen, een langgerekt gipsen landschap met sculpturen, 3 liggende figuren onder witte lakens en een ladder. De ruimte is verdeeld in een boven -en onderwereld.

 

Eind februari 2019 wordt de ruimte overgenomen door zonen Job Frieling en Sam Rees. Het oorspronkelijke concept met de boven- en onderwereld wordt omgedraaid. De sculpturen zullen naar beneden verhuizen en worden bedekt met witte lakens, waardoor de bovenwereld (lees: underground) ongezien haar gang kan gaan.

 

Waar de gevestigde namen van de vaders zich in de wereld van galeries en musea bewegen, doen hun zonen dat voornamelijk op straat. Job Frieling - die op een speelse manier peperdure streetwear samensmelt met anonieme kledij - toont met zijn nieuwste collectie de verknipte afspiegeling van de huidige materialistische generatie jongeren. De collectie hangt dynamisch door de etalage, met als achtergrond een verzameling strak witte lappen vitrage, een installatie van Sam Rees. De lappen hebben verschillende afmetingen en zullen op verschillende afstanden van het raam worden gehangen. Overlapping en gelaagdheid zijn het gevolg. Overdag de perfecte achtergrond voor de opvallende collectie van Job Frieling, ’s nachts het decor van een mysterieus schouwspel. Door middel van een lichtinstallatie - die na middernacht automatisch wordt geactiveerd - worden ’s nachts de silhouetten van uitgezaagde houten figuren in meerdere verstarde houdingen zichtbaar. Deze lichtinstallatie kan geïnterpreteerd worden als de koplampen van de burgerwacht, maar wijst ook op de felle blik van succesvolle vaders die hun zondigende zonen goed in de gaten houden. Zo is er niet alleen overdag iets te bewonderen, maar komt de installatie (lees: de underground) in de nacht op een geraffineerde manier tot leven.

 

Gelaagdheid staat centraal bij deze tweede versie van KOOKS: het contrast tussen kunstwereld en underground, dag en nacht, de ge(de)monteerde kledij en verblindende schilderingen, de overlappende vitrage en bedekte sculpturen, met uiteindelijk de vader-zoon relatie en hun benadering van kunst als speer door de lagen heen.

© Adriaan Rees, 2016-2022. All rights reserved.