performances > drei hasen

DREI HASEN

Antwerp, Belgium (2021)          performance         Coppejans Gallery

Deze performance vond plaats op de honderdste verjaardag van Joseph Beuys. Adriaan Rees die in zijn performances altijd lichamelijkheid, transformatie en symboliek centraal zet, voerde een actie uit met de Open Cage, de omgeving en zelfs met etalage van de galerie.

De haas is terug te vinden in eeuwenoude symboliek en staat symbool voor vruchtbaarheid. In het kunstenaarschap van Beuys was de haas één van de centrale elementen. Het drie-hazensymbool dat Adriaan Rees als centraal element in zijn performance zal gebruiken is echter erg mystiek. Er zijn geen geschreven bronnen die het symbool verklaren en de oudste sporen ervan bevinden zich in de boeddhistische grot-tempels op Mogao, nabij Dunhuang, China. Ze zijn zeker 1500 jaar oud. In Europa is het symbool ondertussen ook terug te vinden in tal van kerken en kathedralen.

 

De 'reis' die het drie-hazensymbool maakte van het verre oosten naar onze contreien is een inspiratiebron voor Rees, omdat hijzelf, samen met zijn werk deze reis bijna continu maakt. De performance wordt uitgevoerd samen met actrices Amber Frances Janssens, Charlotte Wellens en Katarina Antunovi

Stijn Coppejans

© Adriaan Rees, 2016-2022. All rights reserved.